İhracatçı Olmak İstiyorum

İhracatçı Olmaya Hazır mısınız?

İhracatçı olmak, dünyaya açılmak bakımından biraz korkutucu gelse de, bir süre sonra işinize alıştığınızda aslında heyecan verici olduğunu görebilirsiniz. Burada özellikle kendinize sormanız gereken soru “İhracatçı olmaya hazır mıyım”, sorusudur. İş dünyasında bir işe başlamak için öncelikle kendinizin bu işi yapmaya hazır olup olmadığınızı anlamanız gerekir.

İhracatçı olma adımı atmak, gerçekten atmayı istediğiniz bir adım olduğundan emin olmak için, işinizin tüm yönleri üzerindeki etkilerini, ihracatın gerçeklerini ve ihtiyaç duyabileceğiniz her türlü yardımı düşünmeye zaman ayırmanızı gerektirir. Yani ihracat potansiyelinizi gözden geçirmelisiniz.

İhracatçı Olmaya Karar Vermek

İhracatçı olmak, yurt içinde iş kurmaktan daha detaylı bir çalışma alanı demektir. İşlerinizi bir plan ve program dâhilinde yürütürseniz, daha çabuk adapte olursunuz. Hangi işi yaparsanız yapın, öncelikle bir eylem planı geliştirmeniz gerekir. Kendinize net hedefler belirleyin.

Eylem Planı Oluşturmak

Eylem planı, bir hedefe ulaşmak için tamamlamanız gerekli adımları ya da yapmanız gereken eylemleri listelediğiniz bir belgedir. Eylem planınız, uygulanabilir bir strateji belirleyen özel bir plan olmalıdır. Düzenli olarak gözden geçirmeniz gerekir ki, böylece işlerin yolunda olup olmadığını anlayabilirsiniz.

Örneğin eylem planınızda ürün ve hizmetinizi belli bir pazara uygulayabilir ya da web sitenizi uluslar arası hale getirmek ve satırları teşvik etmek için web sitenizde değişiklik yapabilirsiniz.

Potansiyel Pazar Araştırması Yapmak

Pazar araştırması yapmak, seçtiğiniz pazarları anlamanıza, riski azaltmanıza yardımcı olmaya ve rakiplerinizi tanımaya yardımcı olmak bakımından önemlidir.

  • Hedefleriniz neler?
  • Ürününüz veya hizmetleriniz için muhtemel talep nedir?
  • Sizin için önemli kriterler nelerdir?
  • Piyasaya kolay girebiliyor musunuz?

Pazar araştırması yapabileceğiniz alanlar ise sergiler, konferanslar, fuarlara katılmak, sektörel yayınları takip etmek, basılı ve görsel yayınları takip etmektir. Ticaret fuarlarında, misyonlarda ve deniz aşırı etkinliklerde yer almak, pazarları test etmek, acenteler ve distribütörler atamak, müşterileri çekmek ve satış yapmak için saha araştırması yapmanın en iyi yoludur.

İhracatçı Olurken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Seçtiğiniz Pazara Nasıl Giriş Yapabilirsiniz?

Bir acente, franchise, e-ticaret ve distribütör dâhil olmak üzere, denizaşırı bir pazarda varlık oluşturmanıza yardımcı olacak pek çok seçenek bulunur. Ayrıca ortak bir girişim, seçtiğiniz pazardaki mevcut bağlantılar ve yan kuruluş aracılığıyla doğrudan perakendecilere ya da işletmeden işletmeye doğrudan satış yapmayı da seçebilirsiniz. Ürün ve hizmetlerinize bağlı olarak uygun seçeneklerinizi belirleyebilirsiniz.

Ürünlerin Satış, Pazarlama ve Dağıtımlarının Yapılması

Mevcut stratejinizi ihracat pazarınıza uyacak şekilde değiştirmeniz gerekebilir. Bu nedenle hizmet ya da ürününüzü uzun süreli nasıl tanıtacağınızı ve satış yapacağınızı dikkatli düşünmelisiniz. Rekabetçi olduğunuzdan emin olmak için pazarlama karmasının her öğesini

(teklifinizin benzersizliği, fiyatı, konumu, dağıtım kanalı) düşünmeniz gerekir. Hedef kitlenizle bağlantı kurmak için bir dizi kanal kullanın ve doğrudan mesaj yollayarak iletişiminizi daha özel kılın.

İhraç edeceğiniz ya da ettiğiniz malların türü, talep düzeyi ve ilgili maliyetlerin türü, ürünlerinizi ve hizmetlerinizi nasıl satacağınızı ve dağıtacağınızı belirleyebilir. Mevcut geliri analiz edebilmeniz ve geleceği tahmin edebilmeniz için dağıtım, satış, üretim ve pazarlama için harcayacağınız parayı hesaplayarak, gerçek satış maliyetlerinizi değerlendirmeniz gerekir.

Kültürel ve Dil Bakımından Zorluklar

Deniz aşırı ya da ülkeler arası ihracatta yaşanan zorluklardan ikisi, kültür ve dil uyumudur. Ürün veya hizmeti satacağınız ülkelerin dilini öğrenmeye çalışmalı, kültürü hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Kültür araştırması yapabileceğiniz gibi dil öğrenme zorluğu yaşıyorsanız, o dili iyi bilen tercümanla çalışabilirsiniz. Hem yanlış anlaşılmaları önleyebilir, hem de etkili ilişkiler kurabilirsiniz. Kültür araştırması yaparken, ürün veya hizmetinize duyulan ihtiyaç ve talep belirlemesini de yapabilirsiniz.

Finansmanı ve Ödemeyi Yönetmek

İhracatta zarara uğramamak için nakit akışınızı yönetmeyi öğrenmeniz gerekir. Ürün, müşteri ve piyasa şartlarına bağlı olarak en uygun fiyatlandırma ve ödeme yöntemlerini seçmeniz gerekir. Uluslar arası pazara giriş yaparken, ödemeleri yapabilmek için verimli ve güvenli yöntem uygulamak önceliklerinden biri olabilir.

Riskleri Göz Önünde Bulundurmak

Ülkemiz içinde dahi bir iş kurduğunuzda pek çok riskle karşılaşırız. Aynı şekilde riskler, ihracatın da önemli bir parçası olup, risk yönetimi önemlidir.

Bu riskler;

Ticari – İflas, ödememe, sözleşmeden kaynaklanan anlaşmazlıklar, vadesi geçmiş ödemeler, fikri mülkiyetine, itibarına ve markaya yönelik risklerdir.

Siyasi – İsyanlar, terörizm, savaş, hükümet değişikliği, kanun değişiklikleri ve sınır anlaşmazlıklarıdır.

Ayrıca, enflasyon ve döviz gibi ülkeye özgü konular da risk yönetiminin bir parçasıdır.

Fikri Mülkiyetin Korunması

Fikri mülkiyet; ticari marka, patent, tasarımlar ve telif hakları gibi haklara verilen genel isimdir. Fikri mülkiyetinizi korumanız, ihracat yaptığınız diğer ülkelerdeki işletmelerin ürünlerinizi kopyalamasını ya da ticari sırlarınızı çalmasını önler. Aynı zamanda ülkemizde de ürün kopyalama ve ticari sırları çalma girişimleri, fikri mülkiyet korunması ile önlenmektedir.

Siparişlerinizi Yerine Getirmeye Hazır Olmak Ve Belgelerin Doğruluğu

Diğer ülkelere ait yasa ve yönetmelikleri çiğnemek, sizi yasal açıdan zorda bırakabilir. Bu durumda hangi yasal gereksinimlere ve düzenlemelere uyulması gerektiğini ve hangi ticaret koşullarının geçerli olabileceğini bilmeniz gerekir. İhracat belgelerinin de profesyonellerce hazırlanması gerekir.